ad

Medicina naturii

  De la fructe şi zarzavaturi până la plante medicinale, natura ne pune la dispoziţie o vastă paletă de remedii blânde pentru stimularea şi tonifierea sistemului nervos afectat de stres sau oboseală.
  De reţinut! Spre deosebire de majoritatea medicamentelor calmante clasice, atunci când efectele plantei încetează nu lasă în urmă o stare de excitabilitate şi de iritabilitate.
  Calmante puternice naturale „fără reţetă” pe care le poţi lua oricând:

  Drojdia de bere – întăreşte sistemul nervos.

  Bogată în complexul de vitamine B, drojdia de bere se dovedeşte a fi un revigorant puternic pentru sistemul nervos, un leac imbatabil pentru depresii şi tulburări psihice.
  Mai mult, cura cu drojdie de bere ajută la întărirea imunităţii, scade tensiunea, combate obezitatea şi previne îmbătrânirea precoce.
  Se iau câte 4 linguriţe de drojdie de bere pe zi, pentru tonifierea sistemului nervos.


  Mărarul – calmant natural pentru durere.

  Puţină lume ştie că mărarul este o iarbă cu efecte calmante asupra durerilor şi inflamaţiilor, acţionând totodată ca un sedativ pentru sistemul nervos.
  Combate cu succes astenia, durerile de cap şi oboseala cronică. Mărarul este bun pentru femeile cu un tonus fizic şi nervos scăzut.







 Spanacul – reduce tensiunea psihică.

  Bea suc de spanac, sau ronţăie câteva frunze verzi ori de câte ori te afli într-o situaţie stresantă. Această verdeaţă medicinală conţine un amalgam de vitamine şi minerale cu rol în creşterea rezistenţei psihicului la momente tensionate.
  Spanacul are efect re-echilibrant asupra sistemului nervos, îmbunătăţind starea generală de spirit a organismului. Fă o salată cu bulgărească simplă, uşoară pentru micul dejun şi adaugă ouă fierte.
  Acestea stimulează activitatea cerebrală şi ajută la liniştirea nervilor.


 Sparanghelul – conţine hormonul fericirii.

  Sparanghelul conţine două ingrediente-minune pentru sănătatea creierului: acid folic şi triptofan.
 Triptofanul contribuie la producerea de serotonină – un hormon care creşte rapid starea de bine.





 Avocado – fructul anti-stres Avocado este fructul anti-stres
numărul 1.
 Conţine foarte multă vitamin B, precum şi vitamine E, ambele cu rol în susţinerea activităţii cerebrale şi întărirea sistemului imunitar.
  Antioxidanţii conţinuţi ţin stresul departe, relaxaând toate celulele corpului.
  Îl poţi consuma ca atare, sau sub formă de suc. 




 Nuci, migdale, caju – hrană pentru creier.


 Fructele oleaginoase sunt bogate în substanţe care hrănesc şi întăresc creierul în lupta împotriva stresului şi a surmenajului psihic.

  Aceste gustări sunt uşor de ronţăit şi este recomandat să le incluzi mereu în dieta zilnică. 
  Nucile macadamia, migdalele şi caju – acestea conţin foarte mult zinc şi vitamina B.
  Nu le consuma prăjite, ci râşniţează-le şi adaugă-le măcinate în deserturi, sau fierbe-le. 


Fructele de pădure sunt şi ele propuneri de calmante naturale pentru nervi: coacăze, afine, zmeură, mure sau fragi.

  Passiflora – un sedativ natural
  Pentru cei care nu se pot odihni din cauza stresului, pot bea o cană seara cu ceai de passiflora (floarea pasiunii).
   Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă la o cană de apă fiartă, infuzată 10 minute. 
 Passiflora este considerat un somnifer şi calmant puternic pentru insomnii, anxietate şi tulburări digestive pe fond nervos. 


 Conuri de hamei

  Se recomandă ceaiul de hamei preparat dintr-o lingură de conuri la 300 ml de apă clocotită, infuzată un minut.
  Această plantă este recomandată de fitoterapeuţi pentru calmarea persoanelor agitate şi remedierea insomniei. 






 Gura-lupului

  Este un ingredient miraculos pentru revitalizarea sistemului nervos central şi pentru calmarea tensiunilor nervoase. Se poate bea infuzie de gura-lupului în caz de atac de panică, surmenaj psihic sau depresie. 
 Pentru a prepara infuzia de gura-lupului turnaţi o cană cu apă fierbinte peste una-două linguriţe cu plantă uscată.
  Lăsaţi 10-15 minute, apoi strecuraţi.
  Se bea de două-trei ori pe zi sau în caz de nevoie.

  Roinița – ajută la îmbunătățirea stării de spirit, are efect
sedativ și antidepresiv și constituie o sursă naturală de vitamina C.
  - pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă. 
 - macerat la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă rece, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol.
  Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese. 
 - infuzie – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. 
 Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.
  Roinița combinată cu valeriana sau floarea pasiunii are un efect mai puternic pentru tratamentul stress-ului, anxietății și insomniei dar în cazul în care aceste probleme de sănătate sunt intense, este recomandat să cereți acordul medicului. 

 Valeriana (odolean, năvalnic, gușa-porumbelului sau iarba-pisici)

 – este renumită pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central, ajută la o adormire rapidă și la un somn profund în timpul nopții. 
 Infuzia combinata
  Se pun la macerat 3-4 linguri rase de radacina de valeriana maruntita in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. 
 Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza.
  In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi).
  Baia terapeutica
  Medicina populara recomanda baile complete cu un extract de valeriana obtinut astfel: o mana de planta (aproximativ 50 de grame) se pune la macerat in doi litri de apa, la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana dupa amiaza), apoi preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti doi litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. 
 In final, se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), care se vor pune in apa de baie, potrivita la o temperatura de 39-40 de grade Celsius. 
 Baia dureaza 10-15 minute, dupa care pacientul se va usca putin prin tamponare cu prosopul si va ramane sa se odihneasca la loc foarte calduros, vreme de jumatate de ora. 


 Talpa-gâștei – susține activitatea sistemului nervos, stabilizează emoțiile reducând neliniștea, teama, nervozitatea, are acțiune analgezică și antispasmolitică.
  - Infuzie din 1 lingurita de herba uscata la 250 ml de apa clocotita; se infuzeaza 2 minute, se strecoara si se beau 2-3 ceaiuri caldute pe zi in afectiuni cardiace pe substrat nervos (nevroza cardiaca), stari depresive, anxietate si insomnii. 
 - Infuzie concentrata din 15 g de planta uscata la 200 ml de apa clocotita; se lasa la infuzat 10 minute, se strecoara si se iau cate 3-4 linguri pe zi in stari depresive si nervoase, hipertensiune arteriala, boli pulmonare si renale.
 
  Păducelul – contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a palpitațiilor, protejează inima și sistemul cardiovascular în situații de stres, este dovedit ca tonic cardiac, susține circulația sangvină la nivelul creierului.
 Ceaiul de păducel se prepară prin infuzarea unei linguri de fructe uscate în două căni de apă fierbinte timp de 10 – 15 minute.
  Puteţi bea acest ceai de trei ori pe zi. Păstraţi ceaiul rămas în recipiente bine închise şi adăugaţi suc de lămâie pentru a conserva substanţele active.
  Nu beţi ceai de păducel dacă urmaţi un tratament cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, fără a consulta medicul, deoarece acest ceai poate creşte activitatea acestor medicamente.

  Hameiul – ajută la dobândirea unui somn odihnitor, are acțiune calmantă,
analgezică șiconstituie o bună sursă de vitamine din grupul B și E.
 Infuzie de hamei dintr-o lingura de conuri uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita (250 ml). 
 Se lasa acoperita 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se bea cate o cana dupa mesele principale.
  Este contraindicat in cazul conducatorilor auto si activitatilor ce necesita concentrare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu